Спеції – це те, що додає стравам унікальних ноток. Хоча завжди можна купити вже готові подрібнені перці та сіль, млинок для спецій залишається незамінним аксесуаром на столах багатьох закладів громадського харчування. Це пов’язано з численними перевагами, які надає самостійний помел:
- Зберігаються органічні кислоти та ефірні сполуки спецій. Завдяки цьому споживач повноцінно отримує та насолоджується їхніми корисними властивостями.
- Яскравіший смак та аромат прянощів. Так, щоб пересвідчитися в цьому, достатньо порівняти перемелений у млинку перець горошком й уже готовий із пакетика – різниця дуже помітна.
- Наявність свіжих подрібнених спецій у потрібний момент. Запаси готового меленого перцю швидко втрачають свої початкові характеристики. З млинком вдасться отримувати свіжу порцію, просто перемелюючи перець горошком, який сам по собі гарно зберігається.
Крім цього, пристрій для подрібнення сприяє раціональному використанню прянощів. Так, перець горошком може зберігатися до 5 років, а мелений у пакетику – 1-2 роки. При цьому в другому випадку поступово втрачаються смакові та ароматичні особливості. Горошок же в млинку й за рік практично не змінюється.
Як влаштований і як працює подрібнювач для солі та перцю?
Млинок для спецій складається з відділення для спеції та механізму подрібнення. Деякі моделі оснащені двома окремими відсіками – для солі та перцю, що робить використання більш зручним. У стандартних млинках свіжомелені спеції відразу потрапляють у страву, тоді як у вдосконалених модифікаціях передбачено проміжний відсік. Це дозволяє накопичувати подрібнені прянощі та використовувати їх у потрібній кількості.
Основний елемент механізму – жорна, які складаються з рухомого та статичного кілець. Під час обертання одного кола відносно іншого відбувається подрібнення спецій.
Жорна відрізняються матеріалом виготовлення та формою. Вони можуть бути простими (пласкі кола) або мати складнішу конструкцію з ножами чи зубцями. Професійні моделі для закладів громадського харчування часто оснащуються жорнами з двома рядами зубців для швидкого та точного помелу.
На що звертати увагу перед тим, як купити ручний млинок для перцю та солі?
Ручні пристрої мають популярність завдяки доступній ціні та простоті використання, тому є оптимальним варіантом як для домашньої, так і для професійної кухні. Вони виготовляються з різноманітних матеріалів, тішать різноманіттям дизайнерського оформлення. Електричні варіанти дорожчі, їх купівля виправдана зручністю, легкістю використання та в разі необхідності помелу спецій у значних обсягах.
Вибираючи серед моделей, слід першою чергою звернути увагу на матеріал корпуса.
- Дерев’яні млинки для перцю та солі вважаються одними з найкращих, оскільки хоча й здатні вбирати вологу зовні, не пропускають її всередину, не дозволяючи спеціям набратися вологи.
- Кераміка, фарфор та скло теж надійно захищають вміст від вологи, млинки з них мають естетичний вигляд. Однак з такими аксесуарами треба обходитися обережно, щоб внаслідок механічних впливів не з’явилося тріщин та інших пошкоджень.
- Пластикові зразки зручні й легкі та не надто показні й довговічні.
- Екземпляри з нержавіючої сталі відзначаються тривалим експлуатаційним терміном, стійкістю до зовнішніх впливів і достатньо лаконічним дизайном.
Дуже важливу роль відіграє матеріал механізму подрібнення. Саме від нього залежить те, наскільки довго виконуватиме свої функції пристрій, а також якість помелу спецій. Безпрограшне рішення – жорна з нержавіючої сталі. Вони протягом тривалого часу залишаються гострими, стійкі до корозії, не вимагають складного догляду. Керамічні жорна також гарний варіант, проте неправильне поводження з ними може істотно скоротити експлуатаційний термін.
Обираючи млинок для спецій, варто врахувати вимоги до дизайну, частоту використання, обсяг помелу та умови експлуатації. Правильно підібраний млинок забезпечить не лише зручність у сервіруванні страв, а й підкреслить їхній смак та аромат.